GYIK


Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a 20k22?

A 20k22 a Tiszta Választásokért Alapítvány kezdeményezése, mely a kormányváltáson dolgozó pártok és az együttműködő civil szervezetek szavazatszámláló-koordinálását segíti.

Kik a szavazatszámlálók és mi a feladatuk?

A választás napján az ország 3200 településén, több mint 10 ezer szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjai végzik a szavazás napjának lebonyolítását és biztosítják annak törvényes felügyeletét. Ennek részeként ők azonosítják a szavazókat, majd szavazólapokat adnak nekik, és biztosítják hogy a szavazás titkos, tiszta, a lebonyolítás pedig törvényes legyen. A nap végén ők végzik a szavazatok számlálását.

Nem az önkormányzat vagy a választási iroda küldi a szavazatszámlálókat?

A szavazatszámláló bizottságnak vannak választott tagjai, őket az önkormányzat képviselő testülete választja. Rajtuk kívül vannak delegált tagok is: a választáson induló jelöltek vagy szervezetek delegálhatnak két-két tagot a szavazókörök mindegyikébe. A magyar választási rendszer úgy biztosítja a szavazatszámláló bizottság pártatlanságát, hogy a választott tagok elvben semlegesek, a választáson induló ellenérdekelt felek által delegált számlálók pedig egymást kiegyensúlyozzák, és a bizottságon belül a számlálók egymás munkáját is ellenőrzik.

Miért van rám szükség?

Magyarországon a demokratikus választásokat - abból a szempontból, hogy szabadok és tisztességesek lennének - széles körben bírálják. A rendellenességek "sikeréhez" nagyban hozzájárult, hogy a korábbi választások során nem valósult meg a szavazókörök kiegyensúlyozott felügyelete, például 2018-ban a szavazókörök több mint 40 százalékában egyáltalán nem volt, vagy nem volt elegendő (legalább kettő) ellenzéki szavazatszámláló.

A 20k22 küldetése, hogy a 2022 tavaszán zajló parlamenti választások során mind a 10 285 szavazókörben két delegáltattal legyünk jelen, biztosítva ezzel a választások törvényes lebonyolítását.

Ki delegálja a 20k22 által toborzott szavazatszámlálókat?

A szavazatszámlálókat a közös hatpárti jelölő szervezet delegálja, kezdeményezésünk ennek koordinálásában segít.

Hány jelentkezőre van szükségünk?

Több mint 20 000 jelentkezőre lesz szükségünk ahhoz, hogy a választás napján valóban ott legyünk 2-2 számlálóval a 10 285 szavazókör mindegyikében. De póttagokra is kell gondolnunk, hiszen előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban személyes okokból kiesik valaki, illetve a beosztások lebonyolítása is úgy optimális, ha rendelkezésre áll egy kritikus tömeg, ami 25-30 ezer embert jelent.

Miből áll a jelentkezési folyamat?

A teljes folyamat körülbelül 10 percet vesz igénybe:

  • az alapadatok és az adatkezelési tájékoztató elfogadása után
  • egy néhány perces tájékoztató videóban bemutatjuk a rád váró feladatot, majd
  • egy részletes jelentkezési lap kitöltésével véglegesítheted regisztrációdat. Ebben majd megadhatod a szavazatszámlálás helyszínével kapcsolatos preferenciáidat. Ezeken később is változtathatsz.

A jelentkezésed után e-mailt kapsz tőlünk, aminek segítségével meg kell erősítened e-mail címedet. Vannak jelentkezők, akiktől ezt a megerősítést még várjuk! Ha nem láttad ezt a levelet, keress rá a "noreply@20k.hu" feladóra a leveleid között! Ha így sem találod a levelet, írj nekünk az info@20k.hu email címen.

Hol lehetek szavazatszámláló?

Bárhol számolhatsz szavazatot az országban. Sőt! Biztatunk arra, hogy ha teheted, vállald az utazást egy kisebb településre, hiszen a korábbi választások tapasztalatai alapján minél kisebb egy település, annál kevésbé jellemző, hogy elegendő ellenzéki szavazatszámláló van jelen. Tiszta választásra viszont mindenhol szükség van!

A szavazókörökbe való beosztás több lépésben fog történni:

Regisztráció:

Első lépésként a 20k.hu/jelentkezz oldalon kell regisztrálnod, ahol a nevedet, emailcímedet és egy általad kitalált jelszót kell megadnod. Itt irányítószámot is kérünk. Ennek NINCS köze a végső beosztáshoz, csupán azt a célt szolgálja, hogy lássuk, az ország melyik részéről vannak, illetve nincsenek jelentkezőink.

Jelentkezési lap kitöltése:

A részletes regisztrációs folyamat során kíváncsiak vagyunk mobilitási képességeidre és preferenciáidra. Ennek során akár négy helyet is megadhatsz, ahol el tudnád tölteni a választást megelőző és az azt követő 2 éjszakát (az egyik praktikusan a lakóhelyed, a másik kettő pedig rokonok, barátok, ismerősök, vagy ha kész vagy rá: egy fizetős szálláshely). Azt is megkérdezzük, hogy az általad megadott helyektől mekkora távolságra tudnál eljutni a választás hajnalán. Ezen információk alapján modellezni fogjuk a szavazóköri beosztásokat.

Beosztás:

A végső beosztást 2022 elején alakítjuk ki, ehhez további információkat kérünk majd tőled, mely során egyéni kéréseket is teljesíteni próbálunk, amennyiben ez lehetséges (például ha egy házaspár együtt szeretne számlálni, netán egy meghatározott választókerületben szeretne valaki számlálni). A fenti modellezés és egyéni kéréseid alapján javaslunk majd szavazóköröket számodra, a beosztást pedig veled együtt véglegesítjük.

Mit tegyek, ha egy adott szavazókörben vagy egy konkrét országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) szeretnék számlálni?

A jelentkezési folyamat során nem, de a szavazóköri beosztás későbbi időszakában lehetőséged van ilyen és ehhez hasonló kéréseket megjelölni, és ezeket igyekszünk teljesíteni is amennyiben lehetséges (például ha az általad preferált helyszín még elérhető).

A beosztási folyamatnál elsődlegesen azokat a helyszíneket kínáljuk fel, ahol a legnagyobb szükségünk van szavazatszámlálóra. Így minél rugalmasabb tudsz lenni, annál optimálisabban tudjuk elosztani a jelentkezőket.

Kifejezetten olyan helyre szeretnék menni, ahol nagy az esélye, hogy nem lesz helyben jelentkező. Honnan tudom majd, hogy melyek ezek a települések?

A helyek kiosztásakor mindig figyelembe vesszük, hogy a nehezebben feltölthető helyekre is legyen elég jelentkező. Te ezt a vállalt távolság növelésével tudod segíteni, melyet a jelentkezési folyamatot követően kérdezünk meg.

Mit kell tennem, ha mindenképpen egy hozzátartozómmal vagy barátommal vagy ismerősömmel együtt szeretnék lenni?

A végső beosztáshoz információkat kérünk majd tőled, mely során egyéni kéréseket is teljesíteni próbálunk amennyiben ez lehetséges (például egy házaspár vagy barátok együtt szeretnének számlálni, netán egy meghatározott választókerületben szeretne valaki számlálni). Az egyéni kéréseid alapján javaslunk majd szavazóköröket számodra, a beosztást pedig veled együtt véglegesítjük.

Mit kell tudnom akkor, ha nagyobb távolságra utazom?

Vedd figyelembe, hogy a szavazatszámlálás helyszínére kétszer kell elutaznod, mert a választás napján kívül az azt megelőző napokban eskütételen is részt kell venned majd ugyanott, általában egy munkanapon. Az is fontos, hogy a választás napján reggel 5.30-kor ott kell lenned a szavazókörnél és a munka akár éjfélig is eltarthat.

Utazási költségtérítést sajnos nem tudunk fizetni. A 20k22 missziójához azzal tudsz hozzájárulni, hogy a nagyon fontos feladat mellett magad állod a költségeidet.

Külföldi szavazókörben is lehetek szavazatszámláló?

A külföldön lévő szavazókörök megfigyelése nem része a kezdeményezésünknek.

Ha nem a saját szavazókörömben leszek számláló, hogyan fogok tudni szavazni?

Bárhol számolhatsz szavazatot az országban, sőt, biztatunk is erre, hiszen így lehet számlálónk az olyan településeken, ahol kevésbé tudnak (vagy mernek) ellenzéki delegáltnak jelentkezni az érdeklődők. Ahhoz, hogy az "új" településen te magad is szavazni tudj majd (az eredeti, lakcímed szerinti képviselőjelöltre), szavazólapodat "át kell kérned" arra a településre, ahol számolsz majd (ezt a folyamatot hívja a jogszabály átjelentkezésnek, de valójában nem jár lakcím váltással, emiatt félrevezető lehet).

Ebben az esetben végül arra az OEVK jelöltre fogsz szavazni, akire a lakóhelyed szerint eredetileg szavaztál volna. Ebben a folyamatban is segítünk! olvasd el az erről szóló részletes útmutatónkat itt: https://www.20k.hu/hirek/atjelentkezesi-tudnivalok

Honnan fogom tudni, hogy pontosan mit kell csinálnom a szavazás napján?

Online képzési programot dolgoztunk ki, amely felkészít a szavazatszámlálásra és rövid tesztek segítségével segít ellenőrizni a megszerzett tudást. Ennek során a szavazatszámlálás technikai területein túl felkészítünk a választás napján várható különféle helyzetek kezelésére is.

Az online tréning sikeres elvégzését tesztek segítségével mérjük. A képzési program része kommunikációs és helyzetkezelő tanfolyam is.

Kapok-e majd segítséget?

Szükség esetén a választás napján több módon is segítséget kaphatsz majd a választás során felmerült kérdések, problémák kezelésében.

  • Nem leszel egyedül! Minden szavazókörbe 2-2 delegáltat küldünk, így rövid időre elhagyhatod majd a szavazókört, ha szükséges. A társaddal már előtte megismerkedhetsz.
  • Képzési anyagot készítünk, hogy felvértezzünk tudással és olyan készségekkel, melyekkel minden helyzetben magabiztosan helyt tudsz állni a szavazás napján.
  • Facebook csoportokat üzemeltetünk majd, ahol a szavazatszámlálók egymással is tudnak beszélgetni, és bennünket is elérhetsz felmerülő kérdéseiddel.
  • Tudástárat, azaz egyfajta kisokost írunk, amely a legfontosabb kérdésekre azonnali választ nyújt.

Mennyi elfoglaltsággal jár majd a szavazatszámlálás?

Ha jelentkezel, erre vállalkozol:

Alaposan felkészülsz a feladatokra.

  • Eskütételen veszel részt a számlálás településén (vagy annak közelében) a választást megelőző héten.
  • A választás napján 5:30-tól a szavazókörben vagy és ott zárod a napot a számlálás végén, akár éjfélkor is.

Igaz, hogy a szavazatszámlálók számára a hétfő szabadnap?

Igen! A szavazatszámlálás nagy figyelmet igénylő, egész napos, hosszú és fárasztó munka. A törvény ezért lehetővé teszi, hogy a választást követő napra, azaz hétfőre szabadnapot vegyen ki a munkavállaló. Ezt az igényét a szavazatszámlálónak a munkahelyén kell jeleznie, és a munkáltatónak kötelező biztosítania azt. A szabadnapot a munkáltató nem a saját költségére biztosítja, hanem azt visszaigényelheti az államtól. Vagyis ez a nap nem a rendes évi szabadságodból kerül levonásra, ez egy plusz nap.

Jár-e tiszteletdíj a munkámért?

Nem, sajnos nem tudunk tiszteletdíjat fizetni, viszont minden szavazatszámláló egy fizetett munkaszüneti napot kap a választás utáni hétfőre, amit a munkáltatójának a normál szabadsága felett ki kell adnia (a Nemzeti Választási Bizottság pedig megtéríti ezt a munkáltatónak). Mindemellett meg nagyon hálásak vagyunk azért, hogy azzal is támogatod a missziónkat, hogy a költségeidet magadnak fizeted.

Tudok valamiben a választásokig is segíteni?

Köszönjük, hogy türelmes vagy és adsz nekünk időt arra, hogy a háttérben dolgozzunk a folyamat még hiányzó láncszemein. Amiben már most segíthetsz: további szavazatszámlálók toborzása! Kérjük oszd meg Facebook oldalunkat, honlapunkat, illetve ha ismersz olyanokat akik szavazatszámlálóink lehetnének, kérd meg őket, hogy csatlakozzanak. Minden jelentkezőnek örülünk, de mivel a legkisebb településeken lesz a legnehezebb toborozni, ezért minél kisebb településen találsz ismerőst, annál jobb!

Mi a 20k22 kapcsolata más, a tiszta választásokért dolgozó szervezetekkel?

Rengeteg kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogyan kapcsolódunk a tiszta választásokért tevékenykedő többi szervezethez, akik már hosszú évek óta eredményesen dolgoznak. A következőkben erről lesz szó.

Tiszta Választásokért Alapítvány

A 20k22 a Tiszta Választásokért Alapítvány kezdeményezése, a hat ellenzéki párt megbízásából. A 20k22 nem köthető kizárólagosan egyetlen vezető politikushoz vagy párthoz sem, a csapat tagjai a Tiszta Választásokért Alapítvány önkéntesei.

Az ellenzéki összefogás pártjai

A 20k22 az ellenzéki összefogás pártjai számára nyújt támogatást a szavazatszámlálók toborzásában, képzésében, beosztásuk koordinálásában és a választás-napi lebonyolításban.

Számoljuk Együtt Mozgalom (röviden: SZEM)

A 20k22 és a SZEM ugyanazért a célért dolgozik: hogy a 2022-es választásokon legyen elegendő ellenzéki/civil delegált szavazatszámláló.

Mi, a 20k22 projekt keretében a hat ellenzéki párttal megállapodva működünk, mivel a választási törvény szerint csak az induló képviselőjelöltek vagy pártok delegálhatnak szavazatszámlálót. A 20K projekt a hatpárti ellenzéki szövetség támogatásával jött létre a pártszövetség delegáltjainak toborzására, képzésére és koordinálására. A korábbi években – a közös indulás híján – a Számoljuk Együtt Mozgalom (SZEM) vállalta fel a szavazatszámlálás országos szervezését, és ezután is pártoktól független, civil szervezetként végzik a munkájukat.

A SZEM által toborzott számlálók közül azok, akik az összefogott ellenzék delegáltjaiként szeretnének számolni, meg fogják tudni tenni - ehhez a 20k22 folyamataiba kell majd bekapcsolódniuk a megfelelő ponton.

Természetesen a célok egybeesnek: legyen ellenőrzött a '22-es választás, legyen mindenhol szavazatszámláló. Ebben feladata van mindkét szerveződésnek: számítunk többek között a SZEM-re helyszíni képzéseknél és a már szokásosnak tekinthető Kisokosuk elkészítésében is.

A két szervezet munkája összeér, összedolgozunk annak érdekében, hogy egy szavazatszámláló jelentkezése se vesszen kárba, és közösen érjük el azt, hogy 2022-es választás minden érintett fél által ellenőrzött legyen.

aHang, nyomtassteis.hu, TASZ, Vox Populi, tisztaszavazas.hu és megannyi kitűnő szervezet

Megnyugtató érzés, hogy olyan térbe érkezhettünk ezzel a kezdeményezéssel, amiben a SZEM és mellette számtalan értékes szervezet adja az ügyhöz a maga kompetenciáját, erejét és idejét. Megtisztelő számunka és örömmel tölt el bennünket, hogy - formális keretek nélkül is - együttműködünk a témával foglalkozó önkéntes és civil szerveztekkel. Köszönjük!

Ki nem lehet a választási bizottság tagja?

18. § (1) A választási bizottságnak nem lehet tagja

a) a köztársasági elnök,

b) a háznagy,

c) képviselő,

d) alpolgármester,

e) jegyző,

f) másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja,

g) * a Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt, és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, valamint

h) jelölt.

(2) Nem lehet a választási bizottság választott tagja az (1) bekezdésben foglaltakon túl

a) párt tagja,

b) a választókerületben jelöltet állító jelölő szervezet tagja,

c) a választókerületben induló jelölt hozzátartozója,

d) * a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerinti központi államigazgatási szervvel vagy a választási bizottság illetékességi területén hatáskörrel rendelkező egyéb közigazgatási szervvel kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, szolgálati vagy más, munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy a közalkalmazott kivételével.

Ki lehet/nem lehet szavazatszámláló? Sokszor keverednek a fogalmak. Ebben most segítünk egy kicsit tisztán látni.

A választási bizottság választott és megbízott tagokból áll. A választott tagokat a helyi önkormányzatok képviselő testületei választják, a megbízott tagokat a választáson induló pártok bízzák meg. Mi a 20k-ban kizárólag a megbízotti tagokat toborozzuk a hatpárti ellenzéki összefogás nevében. Minden bizottsági tagra vonatkoznak összeférhetetlenségi szabályok, a megbízott tagok esetében viszont ezek jóval enyhébbek, mint a választott tagoknál. Itt látod a jogszabályt (2013. évi XXXVI. tv.18.§)

Központi államigazgatási szervnél, vagy más közigazgatási szervnél dolgozóként lehetek-e szavazatszámláló?"

IGEN! Míg választott szavazatszámláló bizottsági tag nem lehetsz, ha központi államigazgatási szervnél vagy más közigazgatási szervnél dolgozol (Itt látod, hogy melyek ezek), addig megbízotti tagként nem vonatkozik rád ez a korlátozás. Tehát például, ha rendvédelmi szervnél (pl. rendőrség), a katasztrófavédelemnél, vagy hatóságnál dolgozol, lehetsz szavazatszámláló, de csak megbízott szavazatszámláló bizottsági tag. Tehát akkor ha mi, a 20k a hatpárti ellenzéki összefogás nevében delegálunk szavazatszámlálónak.

Közalkalmazottként lehetek-e szavazatszámláló?"

IGEN! Ha közalkalmazott vagy, rád nem érvényesek az összeférhetetlenségi szabályok: választott és megbízott számláló is lehetsz!

A Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona vagyok. Lehetek-e szavazatszámláló a 20k-ban?"

NEM! A Magyar Honvédséggel szolgálati jogviszonyban álló hivatásos és szerződéses katona, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt, és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, valamint, honvéd tisztjelölt, honvéd altiszt-jelölt, és a tényleges szolgálatot ellátó önkéntes tartalékos katona, valamint jelölt nem egyáltalán nem lehet a választási bizottság tagja semmilyen minőségben.

Milyen járványügyi előírásoknak kell megfelelni a szavazat számlálásnál?

A járványügyi korlátozások nagyrészét eltörölték, ezért nem kell beltéren sem maszkot viselni. Egyébként a választójog a demokrácia alapja, ezért oltottsági státusztól vagy maszkviseléstől függetlenül mindenki szavazhat, tehát maszk nélkül is mindenképpen lehet szavazni.

Ismerőssel szeretnék együtt számolni. Lehetséges ez?

Igen, a beosztásnál lehetőség adódik arra, hogy egy ismerőssel azonos, vagy közel lévő szavazókörben szavazz. Amennyiben az ismerős az igényt 3 napon belül visszaigazolja, figyelembe vesszük a kérést a beosztásnál. Ehhez azonban megkérünk titeket, hogy legalább 50km-es utazási hajlandóságot vállaljatok be, hogy a kritikusabb, nehezen feltölthető szavazókörökben is tudjuk biztosítani a két független számlálót