Kik vagyunk?


Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át.

Kikből áll a 20k22 projekt?

A legkülönfélébb iparágakban dolgozó tapasztalt magyar szakemberek vagyunk. Közel száz fős csapatunk egy éve foglalkozik e kezdeményezéssel, ma már a Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseiként. Magyarország számos szegletében élő közreműködő tagjaink a kormányváltó pártokkal és számos civil szervezettel együttműködve a teljes folyamatot támogatják:

  • a szükséges 20 ezer szavazatszámláló toborzását, képzését,
  • szavazóköri beosztását és delegálási folyamatát,
  • a választás napjának informatikai és egyéb önkéntes infrastruktúráját,
  • valamint szükség esetén az esetleges rendellenességek regisztrálásának támogatását és a jogorvoslati folyamat koordinálását.

Miért fontos ez az ügy számunkra?

Bár a szavazatszámlálók felkészítését az eskütétel során hivatalos úton is és - magas színvonalon - civil szervezetek közreműködésével is segítik, a magyar választások lebonyolításának hiányosságaira, problémáira több független jelentés is rámutat. A 2018-as országgyűlési választásokat követően rendellenességek sorát tárták fel, ezek egyik oka az volt, hogy a szavazatszámláló bizottságok 40%-ában egyáltalán nem volt, vagy nem volt elegendő ellenzéki szavazatszámláló. Ezért nem valósult meg országszerte a választások lebonyolításának kiegyensúlyozott törvényességi felügyelete, hiszen nem minden szavazókörben képviselt minden oldalt 2-2 szavazatszámláló. A Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseiként azon dolgozunk, hogy 2-2 felkészült szavazatszámláló járuljon hozzá a választás törvényes lebonyolításához az ország 10 000 szavazókörében.

Sajtómegkeresések: sajto@20k.hu

További részletekről honlapunk “GYIK” (Gyakran Ismételt Kérdések) oldalán tájékozódhatsz.

Ha itt nem kapnál választ a kérdésedre, írj nekünk: info@20k.hu

Együttműködünk civil szervezetekkel. Az ezzel kapcsolatos megkereséseket ide várjuk: egyuttmukodes@20k.hu

tiszta választás logo

A Tiszta Választásokért Alapítvány (TVA) célja, hogy elősegítse a magyar választások tisztaságát. A demokrácia alapja az, hogy az emberek dönthetnek a falu, a város, az ország és Európa sorsáról. A TVA abban segít, hogy ezeknek a választásoknak a tisztaságát mindenki meg tudja védeni. A TVA pártok alapítványaitól és magánemberektől érkező támogatásokból működik, de a pártok és az adományozók nem szólhatnak bele abba, amit csinálunk. A TVA munkatársai azon dolgoznak, hogy mindenki tisztában legyen a választási szabályokkal, valamint határozottan és bátran fel tudjon lépni a választási szabálytalanságok ellen.